Historien om guldsmeder på Djurgårdsgatan 26 började för 50 år sedan.

1965 öppnade Gösta Göransson (GBG) sin guldsmedsverkstad Gravör och Guld på Djurgårdsgatan 26, samt tillhörande butik på Djurgårdsgatan 18. År 1979 övertog Arnold Kilman och Rolf Carlsson företaget och bytte samtidigt namn till Guld och Gravyr Ateljén. Arnold och Rolf flyttade då upp butiken till samma lokal som verkstaden.
År 2015 tog Louise Nilsson över lokalerna och efter omfattande renovering startade Rutil Jewelry. Idag driver Louise med hjälp av Rolf vidare verksamheten.
Traditionen av genuint hantverk och service kommer att fortsätta och utvecklas. I butiken kommer det erbjudas ett större utbud av färdiga smycken förutom de specialbeställningar som alltid kännetecknat verksamheten. Vad som pågår i verkstaden kan nu följas på hemsida, Facebook och Instagram.

Varför välja oss som din guldsmed i Linköping?

Fördelen med att välja oss som guldsmed är att smyckena kan anpassas efter dina egna önskemål. Vi tillverkar alla smycken för hand och skissar gärna tillsammans med dig som kund. På det viset kan du få ett unikt smycke och ingen annan har ett likadant. Vi som jobbar här har tillsammans en lång erfarenhet av branschen, och vet vad som krävs för att uppnå bäst resultat. Vi har också ett färdigt sortiment där man kan hämta inspiration ifrån eller köpa med dig något vackert direkt.

Att tillverka smycken utefter kundens bilder och idéer från huvudet kan vara en svår utmaning, men när man börjat förstå varandra och hitta formen känns det fantastiskt. Att dessutom kunna glädja kunden så pass att man får tackmail är en underbar känsla i hjärtat. Rena var den första jag gjorde eklövet till, lövet berörde även mig väldigt djupt och sedan dess finns den med i vår kollektion. Här nedan är Renas brev.

Hej, jag hoppas allt är bra med dig. Jag ville bara tacka för det oerhört fina halsbandet. Jag har sett ganska många smycken i mitt liv men aldrig något så fint som det här.
Jag anser att lövet är ytterst detaljerat både ur ett visuellt och kännselmässigt perspektiv. Dess detaljrika uppbyggnad får det att se nästan levande ut. Eftersom jag hyser en stor kärlek till naturen känner jag en stor tacksamhet över ett så detaljrikt arbete. Valet av löv är på grund av att det förekommer som symbol i en litterärserie som är den bästa jag någonsin läst. Seriens namn är ”Ranger’s apprentice” och är skriven av John Flanagan. Trots att den egentligen riktar sig till en yngre målgrupp rekommenderar jag den varmt.

Tack ännu en gång.
Med vänlig hälsning
Rena Yasaturserie

Louise Nilsson

Utbildning:
2006-2009, Guldsmedsgymnasium, Dackeskolan, Mjölby.
2009-2010, KY- utbildning – guldsmed, Dackeskolan, Mjölby.
Från 2011 fram till starten utav det egna företaget har Louise jobbat som anställd guldsmed där hon har utvecklats och formats till den smed hon är idag.
–Jag ser med spänning och entusiasm fram emot att få fortsätta traditionen som guldsmed på Djurgårdsgatan 26 och jag hälsar gamla såväl som nya kunder hjärtligt välkomna!

Rolf Carlsson

1961-1965, Lärling på Bolins i Linköping.
1965-1979 Arbetade för Gösta Göranson på gravör och guld med verkstad på Djurgårdsgatan 26.
1979-1993 Drev Rolf och Arnold vidare firman under Guld & Gravyr ateljén
1993-2015 Drev han ensam vidare firman Guld & Gravyr ateljén.
Rolf är numera pensionär men kommer gärna och bidrar med sina många års erfarenhet.
År 1979 tog Arnold Kilman och Rolf Carlsson över Guld och Gravör utav Gösta Göransson (GBG) efter att varit anställda som smeder i hans verkstad på Djurgårdsgatan 26 sedan 1965. Gösta hade då butik på Djurgårdsgatan 18, men vid övertagandet flyttades butiken upp till samma lokaler som verkstaden. Firman drevs nu vidare under namnet Guld & Gravyr Ateljén.